Εκπαίδευση

Η εκπαίδευση είναι ένα μεγάλο και ίσως το σημαντικότερο κομμάτι της ζωής κάθε ζώου. Ιδιαίτερα αυτών που ζουν σε αγέλες, προκειμένου να εξασφαλίσουν την τροφή και την ασφάλειά τους, εκπαιδευόμενα από τα παλαιότερα.
Ακόμα και  μοναχικά ζώα με πρωτόγονες συμπεριφορές εκπαιδεύονται από το περιβάλλον, τους φίλους και τους εχθρούς τους, για να μπορέσουν να επιβιώσουν και να αποφύγουν τον πόνο.

Τι προσφέρει η εκπαίδευση στο Ζώο;lykos

Εξασφαλίζει την ομαλή συμβίωση του ζώου με τον ιδιοκτήτη, τους γύρω του και τα άλλα ζώα, την ασφάλεια, καθώς και την σωματική και ψυχική του υγεία. Ένα καλά εκπαιδευμένο σκυλί είναι ένας καλός μάρτυρας του είδους του και άριστος σύμβουλος του κυνοφιλικού αισθήματος.

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΠοια σκυλιά χρειάζονται εκπαίδευση;

Η εκπαίδευση είναι κάτι πολύ παρεξηγημένο στις μέρες μας. Συνηθίζουμε να θεωρούμε πως εκπαίδευση χρειάζονται μόνο τα σκυλιά εργασίας, κυνηγιού, εκθέσεων, και αγώνων, πράγμα πέ­ρα για πέρα λανθασμένο. Όλα τα σκυλιά, ανεξαρτήτου φυλής και μεγέθους χρειάζονται απαραίτητα τουλάχιστον τη βασική εκπαίδευση.

 

Σε ποια ηλικία είναι προτιμότερη η εκπαίδευση;OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Το βασικότερο είναι η έγκαιρη έναρξη της εκπαίδευσης. Ο εκπαιδ
ευτής παρακολουθεί την εξέλιξη του κουταβιού και συμβουλεύει τον ιδιοκτήτη του μέχρι την ηλικία των 6 μηνών, οπότε αρχίζει η κυρίως εκπαίδευση.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΜπορούμε να εκπαιδεύσουμε σκυλιά μεγάλης ηλικίας;

Ένας έμπειρος εκπαιδευτής μπορεί να χειριστεί ακόμα και τις δυσκολότερες περιπτώσεις και να ελέγξει την συμπεριφορά ενός ζώου μεγάλου σε ηλικία, το οποίο έχει ήδη διαμορφώσει την προσωπικότητα και τον χαρακτήρα του.

 

Είναι επίπονη η εκπαίδευση για το ζώο;papia

Πρέπει να τονίσουμε πως δεν ασκούμε καθόλου βία για την εκπαίδευση του ζώου. Η εκπαίδευση γίνεται με τη μορφή παιχνιδιού, σαν άσκηση που το αναζωογονεί και το γεμίζει χαρά και ενεργητικότητα.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Πόσο διαρκεί η εκπαίδευση;

Ο εκπαιδευτής, πριν σας ενημερώσει για το χρόνο και το κόστος της εκπαίδευσης, πρέπει να δοκιμάσει και να αξιολογήσει το σκύλο σας, ανάλογα με τις ιδιαίτερες απαιτήσεις και την προσωπικότητά του.

 

 

 

Υπάρχουν πολλά είδη εκπαίδευσης;

Το εκπαιδευτήριό μας μπορεί να προσφέρει εκπαίδευση:

 

Χρειάζεται και η συνεργασία του ιδιοκτήτη στην εκπαίδευση;

alma (1)Αν ο ιδιοκτήτης συμμετέ­χει ενεργά και κατά διαστήματα στην εκπαίδευση του σκύλου του, θα δημιουργήσει ένα πιο στενό δέ­σιμο μαζί του, και ο σκύλος θα έ­χει την καλύτερη απόδοση στα χαρακτηριστικά που θα αναπτύξει.

 

 

 

Τι σημαίνει για έναν ιδιοκτήτη να έχει έναν εκπαιδευμένο σκύλο;raul

Η εκπαίδευση επιδρά καταλυτικά στο χαρακτήρα του σκύλου και τον κάνει σοβαρό και ισορροπημέ­νο χωρίς απρόβλεπτα ξεσπάσματα, εξάρσεις ή επικίνδυνη συμπεριφορά. Έτσι το σκυλί δεν χρειάζεται να τιμωρείται ποτέ­. Ένα εκπαιδευμέ­νο σκυλί είναι ταυτόχρονα και ευτυχισμένο γιατί απολαμβάνει συνεχώς έναν ευχαριστημένο ιδιοκτήτη και το ίδιο είναι ασφαλισμέ­νο από πολλούς κινδύνους.


Το ξεκίνημα των εννοιών της εκπαίδευσης και οι βάσεις της σωστής συμβίωσης ξεκινούν από την πρώτη στιγμή της παρουσίας του νεαρού κατοικίδιου στο σπίτι. Η ηλικία του σκύλου μπορεί να είναι πολύ μικρή, ακόμη και οκτώ εβδομάδων, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι η εκπαίδευση σκύλων για ομάδες ανθρώπων με ειδικές ανάγκες ξεκινά σε μικρές ηλικίες και ο βαθμός απόδοσης της εκπαίδευσης είναι πολύ ψηλός. Η αναφορά γίνεται σε σκυλιά με τα οποία θα ασχοληθούν οι ιδιοκτήτες και όχι σε σκυλιά τα οποία θα πάνε σε επαγγελματίες. Σε αυτά βάζουμε όριο ηλικίας τους 4,5 μήνες (για την υπακοή) για το λόγο ότι θα έχουν συμπληρώσει τους εμβολιασμούς, θα έχουν αλλάξει δόντια και θα είναι έτοιμα να ανταπεξέλθουν σωματικά και ψυχολογικά στο παιχνίδι της υπακοής.Η εκπαίδευση με τον ιδιοκτήτη ξεκινά πολύ νωρίς γιατί υπάρχει η καθημερινή επαφή και η σχέση είναι άμεση. Η συμπεριφορά του ιδιοκτήτη προς το κουτάβι είναι ανάλογη που θα είχαμε αν εκπαιδεύαμε ένα μικρό παιδί σε θέματα συμπεριφοράς. Μπορούν να λειτουργήσουν μέσα από το παιχνίδι και με συχνές επαναλήψεις – με εφαρμογή, δηλαδή, της θεωρίας των εξαρτημένων αντανακλαστικών του Παυλόφ. Δίνουμε μεγάλο βάρος στη διάθεση του ιδιοκτήτη και στο μεράκι, ώστε να βγει καλό το αποτέλεσμα και να επενδυθεί χρόνος και υπομονή.Τα υλικά που θα χρειαστεί ένας ερασιτέχνης για τα πρώτα βήματα της εκπαίδευσης ενός κουταβιού είναι ένα μακρύ λουρί – οδηγός, κολάρο απλό, όχι πνίχτης και μία αλυσίδα. Οι ίδιες ασκήσεις μπορούν να εκτελεστούν και από μεγαλύτερα σκυλιά μόνο που θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να έχουμε αποτελέσματα.

Βασική υπακοή

Η «βασική υπακοή» είναι η διαδικασία κατά την οποία ο σκύλος μαθαίνει να υπακούει σε διάφορους κανόνες και εντολές. Η «βασική υπακοή» θεωρείται απαραίτητη προκειμένου να υπάρξει μια αρμονική συμβίωση ανθρώπου-σκύλου στον ίδιο χώρο. Ο σκύλος μαθαίνει να συγκρατείται όταν του ζητηθεί και να υπακούει σε κάποιες βασικές εντολές.Είναι δεδομένο πως ο σκύλος δεν μπορεί να κατανοήσει τους κανόνες συμπεριφοράς των ανθρώπων. Σε πολλές περιπτώσεις αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να δημιουργεί πρόβλημα σε τρίτους, να προκαλεί καταστροφές ή ακόμα και να θέτει σε κίνδυνο το εαυτό του.

Μερικά παραδείγματα

  • Την ώρα του φαγητού ο σκύλος προσπαθεί με ανυπομονησία να πάρει μια θέση στο τραπέζι και αν είναι δυνατόν να αρπάξει ένα μεζέ από κάποιο πιάτο.
  • Ο σκύλος παίζει ελεύθερος στο πάρκο. Την ώρα της αποχώρησης αρνείται πεισματικά να ανταποκριθεί στις κλήσεις του ιδιοκτήτη του, και απομακρύνεται ,αφού έχει καταλάβει πως αυτό σημαίνει το τέλος του παιχνιδιού και την επιστροφή στο σπίτι.
  • Συχνό φαινόμενο, ειδικά με μεγαλόσωμους σκύλους, είναι η μετατροπή του «πηγαίνω βόλτα τον σκύλο» σε «ο σκύλος με πάει βόλτα». Ο σκύλος τραβάει το λουρί θέλοντας να ορίσει αυτός την διαδρομή «σέρνοντας» πίσω του τον ιδιοκτήτη του.
  • Ο σκύλος ξέφυγε πριν προλάβει ο ιδιοκτήτης του να του περάσει το λουρί, βγήκε στον δρόμο και κατευθύνεται τρέχοντας προς παρακείμενη λεωφόρο. Οποιαδήποτε κλήση του ιδιοκτήτη του είναι μάλλον ανίκανη να τον σταματήσει πριν βρεθεί ανάμεσα στα αυτοκίνητα.

Τα παραπάνω παραδείγματα είναι μόνο μερικά από τα πολλά που ο κάθε ιδιοκτήτης σκύλου αντιμετωπίζει σε καθημερινή βάση. Τα προβλήματα αυτά οδηγούν πολλές φορές τον ιδιοκτήτη να ασκεί βία στον σκύλο, να τον παραμελεί, να τον έχει μόνιμα δεμένο ή ακόμα και να τον εγκαταλείπει.

Η βάση του προβλήματος όμως δεν είναι πως ο σκύλος δεν καταλαβαίνει αλλά πως ο άνθρωπος δεν καταλαβαίνει.

Για τους παραπάνω λόγους θεωρούμε πως η «βασική υπακοή» είναι πολύ σημαντική για όλους τους σκύλους, οποιασδήποτε φυλής, μεγέθους ή ηλικίας. Στην AEGEAN CANINE  δεν εκπαιδεύεται μόνο ο σκύλος αλλά και ο ιδιοκτήτης. Η εκπαίδευση διαρκεί 5-7 εβδομάδες κατά τις οποίες ο σκύλος παραμείνει σε μας. Κατά την διάρκεια της εκπαίδευσης  δεν γίνεται ποτέ χρήση βίας.

Κατά την «βασική υπακοή» ο σκύλος μαθαίνει να ανταποκρίνεται σωστά στις παρακάτω εντολές.

 
Εδώ

Μαθαίνει πηγαίνει προς τον ιδιοκτήτη του με το άκουσμα της εντολής αυτής.

Fuss ή Στο πόδι ή Κοντά ή μαζί

Μαθαίνει να περπατά κοντά στο αριστερό πόδι του ιδιοκτήτη του χωρίς να τραβάει το λουρί.

Κάτσε

Με την εντολή αυτή ο σκύλος κάθεται στα πίσω του πόδια είτε όταν ο ιδιοκτήτης του το ζητήσει είτε όταν περπατάνε μαζί και ο ιδιοκτήτης σταματήσει. Η εντολή αυτή μπορεί να δοθεί και εν” κινήσει καθώς και από μακριά.

Κάτω

Ξαπλώνει. Η εντολή αυτή μπορεί να δοθεί και εν” κινήσει καθώς και από μακριά.

Μείνε

Παραμένει στο σημείο που του δόθηκε η εντολή σε στάση «Κάτσε» ή «Κάτω» μέχρι να του δοθεί κάποια άλλη εντολή.

ΟΚ

Με το άκουσμα αυτής της εντολής ο σκύλος καταλαβαίνει πως είναι ελεύθερος να τρέξει/παίξει.

Για να δούμε πόση πίεση χρειάζεται για να εκπαιδευτεί μια Τίγρη (κάντε κλικ εδώ)

…Η ένας ελέφαντας για να κάνει απίθανα πράγματα… (κάντε κλίκ εδώ)

 Ένα Τζακ ράσελ για όλες τοις δουλειές!  (κάντε κλικ Εδώ)

Translate »